Schack – nypremiär!

S

Nu är jag äntligen igång med mitt första parti mot en levande motståndare. Nypremiär för schack alltså, om man undantar mina partier mot telefonen under de senaste månaderna.

Det var en gammal vän som föreslog ett parti i 24-timmarstempo. Det tyckte jag var lagom snabbt. En bra sak med det här som Chess.com kallar “Dagligschack” är att man inte måste vänta till nästa dag. Vi har hunnit ett antal drag redan första dagen.

Matchningen i det här partiet är förkrossande ojämn: Dean har 1900 i rating, jag har 400. Oklart varför, egentligen, det är ju mitt första parti. Jag antar att det är standard på Chess.com nuförtiden, att nya spelare börjar på 400? Får kolla upp det.

Dean valde en flanköppning med 1.Sf3. Lite förvirrande för mig som är ovan, men än så länge har jag inte gjort något uppenbart misstag – tror jag i alla fall (efter hela tre drag). För mig känns det faktiskt som att det viktigaste i spelöppningen är att inte gå fel och snubbla och hamna i trubbel redan från början. Det är så lätt hänt.

Partiet så långt:
1. Sf3 Sc6
2. d4 d5
3. c4 Lf5

Deanbilfeldt (1900) – Suddoman (400)

Jag vet inte vad spelöppningen kallas. Jag vågar inte titta efter i öppningsdatabasen heller, för då kanske jag får en ledtråd till lämplig fortsättning. Ingen stor skandal förstås, men jag vill inte ha någon hjälp. Det viktigaste i det här stadiet är ju inte att vinna, utan att lära.

PS Nu har jag smygtittat med ena ögat. Öppningen verkar kallas Rétis öppning. men jag fick en känsla av att mitt “försvar” inte är standard. Lika bra det.

Del 2

Nu har vi spelat elva drag. Jag kände mig pressad av Deans ständiga attacker, och reagerade med att ignorera vissa hot och istället försöka få till en avgörande motattack mot hans exponerade kung, se bilden (notera de dubblerade pjäserna på d-linjen):

Det höll inte hela vägen och attacken är nu desarmerad. Även om jag inte precis gick vilse lyckades jag inte heller stå emot trycket riktigt. Efter elva drag ser ställningen ut så här:

Jag ligger efter i material, men man får väl också säga att Deans ställning är lite trasig. Nu kom just hans tolfte drag in och jag upptäckte att jag blev av med ytterligare material, den ogarderade a-bonden. Erkänner att jag hag hade missat den detaljen. Jag måste hitta en “resurs” om jag ska kunna vända detta.

Del 3 – jag blundrar och ger upp

I den ställningen nedanför var jag införstådd med att 12… Kb8 var nödvändigt, men jag glömde vad det handlade om och lyckades inbilla mig att 12… d5 var starkare. Det var en blunder, och efter 13. Ta8+ valde jag att ge upp.

About the author

Suddoman

1 comment

By Suddoman

Schackblogg