Poängen med rockad i schack

P

Har du svårt att få tid för rockaden? Ja, att göra rockad kan ibland kännas “för långsamt”. Som ett slöseri med tid. Det finns mer aktiva drag som man vill göra först. Ibland är detta säkert också rätt alternativ, men när man läser schackböcker får man hela tiden rekommendationen att inte slarva med rockaden – eller att inte anfalla innan man har säkrat sig mot nederlag.

Jag har ofta upplevt det just så, att rockaden tar tid från annat som är mer angeläget. Men i mina senaste partier har jag fått lite nya inblickar i vad som kan hända om man slarvar med rockaden. Det gav mig en idé om vad som egentligen är poängen med rockad. Lyckligtvis är det mina motspelare som har låtit bli att rockera, och det har gett mig en del enkla utvägar.

En kung som står öppet är mer oskyddad, så långt är det ingen diskussion. Men det finns ju massor av vackra exempel på hur en spelare bryter sig in i motståndarens rockadställning (som på engelska har det mer talande namnet “slott”) och ställer kungen schackmatt. Kanske använder sig anfallaren till och med av trängseln som råder därinne och som hindrar kungen från att gå undan. Schackmattad kan man uppenbarligen bli även om man har rockerat, så vad är då poängen med rockad?

Jag tror att poängen med rockad till stor del handlar om taktiska hänsyn. En kung som inte har rockerat kan bli måltavla för taktiska manövrer. En kung som står oskyddat kommer bli utsatt för gafflar, avdragare, dubbelschackar och allt möjligt elände. Eller, om det är din motspelare som inte har rockerat: En oskyddad kung ger dig taktiska möjligheter som kan bli avgörande för partiet.

Det är det som är min insikt, eller min hypotes, här. Att rockaden skyddar mot taktiska fällor. Jag kanske har fel, men låt mig förklara vad jag tycker mig ha upptäckt så får vi se om du håller med. Vi ska titta på två partier där jag kunde dra nytta av att min motspelare hade struntat i rockaden.

Suddoman (1073) – Couchseancouch (1050)

I den här ställningen upplever jag att motståndaren har ett visst tryck. Båda mina hästar är låsta, som sköldar framför den kungliga familjen, och svarts dam deltar i attacken. Men hans kung står oskyddat.

När jag rockerar försvinner bindningen av den ena hästen, och kungen kommer i skydd. Å andra sidan har trycket mot min ställning förstärkts med ett torn på f8. Det är i det här läget som motspelarens oskyddade kung kommer till nytta. Ser du draget som löser upp situationen för vit? Lite klurigt är det allt.

Vit drar och vinner material

Springaren på f3 är bunden framför damen, det är riktigt. Men det är ingen absolut bindning (se sidan om taktik i schack), utan jag får flytta springaren om jag vill – även om det lämnar damen i slag. I det här läget gör det dock ingenting, eftersom jag ställer motståndarens oskyddade kung schack, och han måste åtgärda det innan han tänka på att ta min dam.

Se5+, och svarts ogarderade löpare hotas av både springaren och damen. Draget är alltså både en avdragare och en springargaffel.

När svart i det här läget valde att retirera med kungen till c8, följde dessutom damförlust efter 15. Dxg4+ Kb8 16. Sd7+ Ka8 17. Sxf6. Jag tog alltså hans dam efter en ny springargaffel. Det var mer som en bonus, men visst är det här ett exempel på att motståndarens oskyddade kung gav mig taktiska möjligheter i en pressad situation!

I nästa parti tycker jag också att motståndaren har ett visst tryck, även om jag leder i material. Springaren och löparen är inne och rotar i mina bakre led, och tornen står uppradade för attack på c-linjen. En häst på sjätte raden (sett från hästens startpunkt) brukar kallas “schackets bläckfisk” eftersom den kontrollerar så många rutor i motspelarens försvar. Men även i det här partiet står motståndarens kung oskyddat.

Suddoman (1053) – Cuddlefishy (1111)

Efter ytterligare ett par drag ser ställningen ut så här:

Motståndaren satte bort sin häst lite klantigt med 25… Sxb2, så nu har jag en ännu större materiell fördel och svarts attack har tappat kraft. Men det är motståndarens oskyddade kung som blir spiken i kistan. Ser du ett riktigt starkt drag här? Om du vill ha en ledtråd kommer den här (spoilervarning): Det handlar om avdragare och dubbelschack.

27. Ld5+. Kungen står i schack både från tornet på b2 och från löparen på d5. Som vi har förklarat på sidan om taktiska fällor är en dubbelschack väldigt farlig i och med att den inte går att blockera. Kungen måste alltid flyttas undan. Och i det här läget finns bara en ruta att gå till: Ka6.

I det här partiet följde schackmatt i två drag efter 28. Td4 Lxd5 29. Ta4#. Det var onödigt snällt av min motspelare, men återigen får man en bild av hur skadligt det kan bli om kungen står öppet, eller hur?

Hypotes: Poängen med rockad är att skydda sig från taktiska manövrar.

About the author

Suddoman

1 comment

By Suddoman

Schackblogg