Spela schack online – så kommer du igång

S

Sugen på att spela onlineschack? Du kanske har blivit inspirerad av Queen’s gambit? Eller är du en av dem som fick lust att spela schack på nätet under pandemin? Eller är det någon annan orsak som har fått dig att kika på schack online? Schack på nätet har vuxit explosionsartat senaste tiden, och vi är många som prövar onlineschack för första gången nu. Häng med så går vi igenom lite praktiska tips.

Börja spela schack online gratis

Det är enkelt att komma igång med gratis onlineschack i mobilen, datorn eller paddan:

 1. Gå till chess.com.
 2. Skapa ett konto.
 3. Börja spela schack online gratis. Om du vill ha lite mer funktioner kan du teckna ett betalt abonnemang. Då stöder du också en bra sak, tycker jag.

Tips: Börja till exempel spela onlineschack mot en av de många virtuella AI-spelare i mobilen eller på datorn som finns på chess.com. Och det som kallas “Dagligschack” är ett skonsamt sätt att börja spela mot levande motspelare, eftersom du har ett dygns betänketid för varje drag. Det kan du läsa mer om i den här guiden om hur man lär sig spela schack.

Fördelar med att spela schack online

Det finns flera fördelar med att spela schack online jämfört med att till exempel spela ensam mot en schackdator eller med kompisgänget (i sig två bra aktiviteter som har andra fördelar):

 • Du kan spela mot mobilen / datorn / paddan – utan att någon tittar.
 • Du kan spela mot andra spelare som är jämnbra med dig så att varje parti blir spännande.
 • Du kan anpassa längden på partierna efter hur mycket tid du har – eller hur mycket tid du behöver för att hinna tänka.
 • Du kan bygga upp en meningsfull hobby.
 • Du blir del av en livaktig kultur och tankesport med tusenåriga anor och hundratals miljoner utövare över hela världen (schack alltså).
 • Du håller hjärnan i trim och övar upp förmågan till djup koncentration, två saker som bidrar till god hälsa genom hela livet.

Tips: Om du är nybörjare på schack (eller rostig som jag) kan du få lite hjälp på vägen i min guide för hur man lär sig mer om schack OCH övar upp sin färdighet som schackspelare.

Schack online – mer än bara spel

Schack online är dock inte bara detta att spela schack online – på nätet kan du även:

 • Köpa och läsa schackböcker
 • Följa duktiga och/eller intressanta schackspelare som streamar och kommenterar egna eller andras schackpartier
 • Anmäla dig till onlinekurser i schack.

Kort sagt kokar det i schackkulturen på nätet, och idag kan man utan svårigheter förlägga hela sin schackhobby online, om man vill.

Det du vill är förstås att spela schack, men i min erfarenhet blir det roligare att spela schack om man spelar bra schack (enligt sin egen uppfattning alltså), och för att spela bra schack kan det hjälpa både att lära sig en del schackteori och att göra en del övningar. Därför ska vi tipsa om både schackstudier och schackövningar här.

Schackböcker online

Genom att läsa kan du på kort tid lära dig allt som det har tagit världens bästa schackspelare hundratals år att komma fram till. Med kort tid menas i det här fallet ett antal år. Men misströsta ej, grunderna kan du plocka upp betydligt snabbare än så.

Det finns oändligt mycket schackböcker online, men det är en stor fördel om du är bekväm med att läsa på engelska (eller något annat världsspråk).

Om du bara vill läsa på svenska är det ett helt annat utbud. Det finns betydligt mindre schackböcker på svenska. I nuläget kan jag inte rekommendera några böcker på svenska, men det behöver inte betyda att det inte finns någon enda som är läsvärd.

I min (smått frenetiska) jakt efter väldigt specifika schackböcker, alltså böcker som kan hjälpa mig med väldigt specifik kunskap som jag känner att jag saknar här och nu, har jag varit hänvisad till den engelskspråkiga marknaden, mer specifikt till Amazon.com. Jag har bläddrat i hundratals böcker, och jag har köpt ett tjugotal. Dem berättar jag om här. <sidan under arbete>

Schackspelare som streamar

<TBD>

Schackkurser på nätet

<TBD>

Schackblogg