Största skalpen efter en dubbelschack

S

På min väg uppåt i rankningen måste jag hela tiden utmana spelare med högre rating än jag själv. Det är lite läskigt! (Kom ihåg att jag för inte så länge sen tyckte det var läskigt att spela mot levande motståndare överhuvudtaget.)

Den här amerikanska spelaren hade rating över 1100, och jag förväntade mig att bli påmind om vad jag har kvar att lära mig om schack. Men det här partiet blev inte svårare än andra.

Efter 26 drag, och efter en del “positionellt manövrerande”, fick jag ett läge som blev avgörande – faktiskt mycket snabbare än vad det hade behövt bli. Ser du att vit har tillgång till en farlig dubbelschack här?

Suddoman (1063) – Cuddlefishy (1111)

Efter 27. Ld5 står svarts kung i schack från två håll samtidigt, alltså en dubbelschack. Och som vi har förklarat på sidan om schacktaktik innebär en dubbelschack alltid att motståndarens kung måste flyttas. I det här fallet var det nära att kungen inte hade några tillåtna rutor att välja mellan, vilket i så fall skulle ha betytt schackmatt. Men det fanns ett möjligt drag: Ka6.

Istället för att ta den ogarderade löparen på e4 flyttade jag nu fram tornet med Td4 för att hota med schackmatt på a4 i nästa drag. Jag hade ingen genomarbetad, tvingande mattkombination här, men ett matthot i sig har en tendens att tvinga motspelaren till obekväma manövrar som gärna leder till omöjliga situationer och förlust av material.

Det var min tanke, men i det här läget missade svart faran helt och hållet, och valde att istället byta av löparna med Lxd5. Efter Ta4# var partiet över. Ett exempel på den grundläggande mattbild som kallas “matt på bakre raden” – även om det i det här fallet var på A-linjen.

About the author

Suddoman
By Suddoman

Schackblogg