Mattbilder – kända mönster som leder till seger

M

Mattbild, eller mattkombination, betyder helt enkelt att schackpjäserna står i ett visst mönster som du kan använda för att sätta motspelaren schack matt. Det finns ett antal kända mattbilder som är bra att plugga in så att du känner igen dem när de dyker upp i dina partier. Om du upptäcker en sån här mattbild när du sitter och spelar, så har du en väg fram till seger som du annars kunde ha missat. Men det vanligaste är kanske att du ser något som liknar en färdig mattbild, och att du försöker arrangera pjäserna på brädet så att mattbilden uppstår, och sen kan du sätta schackmatt-kombinationen i verket och skapa en liten juvel att blicka tillbaka på.

Här går vi igenom de olika mattbilderna en efter en, så att du kan studera dem och memorera dem. Men du får ha lite tålamod, sidan är under arbete!

Matt på bakre raden

Den mattbild som kallas matt på bakre raden (eller plaskmatt) uppstår när kungen står i skydd bakom sina bönder, ofta efter en rockad, och motståndarens torn eller dam går ner och schackar på sista raden, se bilden:

Det ser förbluffande enkelt ut, och det är det också. Men det kan vara svårt att se för den som är på väg att råka ut för det. Det här läget uppkommer hela tiden, och om du inte är uppmärksam på faran kommer du åka på schack matt gång på gång tills du har lärt dig den hårda vägen.

Titta på den här bilden så ser du hur enkelt det är att sätta kungen schackmatt på bakre raden:

I den här ställningen vinner den spelare som har nästa drag. Om det är svarts drag följer schackmatt genom Dd1. Den vita kungen har inga skyddade rutor att fly till och inga pjäser att ställa emellan. Om det är vits drag leder Tb8 snart till schack matt. Damen kan förvisso ställa sig i vägen med Dd8, men då tar vit damen med Txd8, kungen har inga trygga rutor att gå till och det är schackmatt.

Med andra ord, att rockera är bra, men du måste alltid se upp så att kungen inte blir instängd och motspelaren får chansen att sätta dig schack matt på bakre raden. Ett sätt att undvika detta är att flytta fram g-bonden eller h-bonden för att ge kungen en plats att ta skydd. På schackspråk kallas det att man ger kungen luft.

Kvävmatt

Kvävmatt handlar om att kungen står helt instängd bland sina egna kamrater, vilket gör att en enda liten häst som gnäggar fram ett “schack” blir mer än han står ut med. I bilden ser vi en klassisk ställning för kvävmatt:

Den här situationen förekommer faktiskt i riktiga partier, och det är absolut något som du ska hålla utkik efter. Den kräver ju så lite material från din sida för att lyckas, så när läget uppstår är det relativt enkelt att få till det. Och, å andra sidan, var försiktig när du skyddar din egen kung, så att han inte kvävs av all omsorg.

Anastasia’s Mate

Mattbilden som kallas “Anastasia’s mate” är en schackmatt med springare och torn. Den liknar matt med kung och torn, men här är det hästen som hindrar kungen från att komma undan från tornets linje.

Tornet schackar och hästen kontrollerar flyktrutorna

I följande ställning kommer Anastasia’s matt mer överraskande. Hittar du draget som vinner partiet för vit?

Vit drar och gör matt i 1 drag

Rätt svar är Te8#. Tornet schackar, hästen kontrollerar flyktrutorna och svart kan inte ställa någon pjäs emellan. Håll med om att det inte är någon långsökt ställning vi ser här, utan såna här möjligheter kan du utan vidare hitta i ett eget parti. (Notera att hästen står på en så kallad utpost, ett viktigt koncept som vi pratar om på vår sida om schackstrategi.)

Blackburne’s Mate

Boden’s Mate

Damiano’s Mate

Greco’s Mate

Légal’s Mate

Morphy’s Mate

Morphy’s Concealed Mate

Pillsbury’s Mate

Réti’s Mate

Schackblogg