Min första remi – känns bra

M

Jag hade en rating på 962 och bedömde att jag borde kunna klättra åtminstone en liten bit till innan det tog stopp. Jag letade jag upp en motspelare med rating kring 1100 för att se hur DET skulle gå. Det kändes som en lagom utmaning.

Hans andra drag var ovanligt och det bryter mot principerna i öppningsspelet. Det är visst en öppning som kallas “Patzer”, (en nedlåtande term som betyder ungefär “noob”). Då tänkte jag att det här blir en enkel match. Det blev det inte.

Matteuszxx (1089) – Suddoman (962)

Principen är ju att inte ta ut damen för tidigt. Den blir ett tacksamt mål för motståndarens pjäser, och problemet är att man ideligen måste flytta undan damen medan motspelaren utvecklar sina pjäser och får ett försprång.

Det tänkte jag också göra, men något gick fel. I den här positionen ser det plötsligt inte alls bra ut längre:

Efter 8. Lxb5

Plötsligt är det totalt kaos i min ställning. Båda kusarna står i slag utan ordentlig gardering. Den ena är låst framför kungen, och om hästen slås kommer mitt ogarderade torn i slag.

Vad gör man? För att inte hamna i ogenomträngliga situationer med akuta matthot och annat läskigt valde jag att räkna hem förlusten och stabilisera läget. Efter: 8… axb5 9. Dxa8 Sxe5 ser det ut så här:

Jag ligger efter i material, men jag har bättre utveckling och jag kanske kan lansera ett angrepp på motspelarens kung innan han hinner ställa fram sina pjäser. (Det räcker ju med att hans ena torn inte deltar för att det materiella ska vara utjämnat.)

Attacken går lite så där, får man säga. I det här läget vill man väl ha kvar sina pjäser för att kunna få ett ordentligt tryck, men under de följande dragen ryker det pjäser åt alla håll. Finns det någon attack kvar i den här ställningen?

Svarts drag

Lite, kanske. Efter en framstöt med bönderna, och ärligt talat lite hjälp av motståndaren som inte tog faran riktigt på allvar tror jag, kommer vi hit efter 23 drag:

Det ser farligt ut för vits kung. Samtidigt är försvaret jämnstarkt även utan sina outvecklade pjäser borta i hörnet, och han har dessutom en farlig motattack mot min kung som också står öppet.

Efter ytterligare några drag kommer jag fram till att min bästa chans trots allt är remi efter upprepade schackar. Motståndaren faller i den lilla fällan som han hade kunnat undvika och gått för vinst med sitt stora materiella övertag.

Så det blev en remi med bra eftersmak, med andra ord. Och ett ytterligare lyft i ratingen, till 982. Om jag vinner mitt pågående parti borde jag klättra upp över 1000.

Nu ska jag kolla lite på den där Patzer-öppningen och försöka förstå var jag gick fel. Kämpa!

About the author

Suddoman
By Suddoman

Schackblogg