Min första vinst efter omstarten

M

Så kan vi bocka av ännu en punkt på min väg mot världsmästerskapet i schack – eller i alla fall mot att spela schack på en hyfsat stabil nivå. Häromdagen spelade jag första partiet mot en mänsklig motspelare, online. Idag vann jag mitt första parti mot en annan mänsklig spelare, en holländare, också online. En milstolpe i det lilla!

Det var kul att vinna, självklart. Klapp på axeln. Vidare. För om man ska vara ärlig kändes det inte som någon stor bedrift. Motståndet var lite för svagt för det. Även om jag är rostig har jag ändå spelat rätt mycket genom åren.

Matchen avgjordes tidigt. Redan efter fjärde draget hittade jag en attackmöjlighet som gav bra utdelning, betydligt bättre än den förtjänade. Se om du hittar draget?

Suddoman (400) – Mikevanvugt (460)

Om vit spelar Sd5 här, är det ett slags dubbelhot. Den svarta damen står i slag, och samtidigt hotar en springargaffel efter Sxc7+, som vinner tornet när kungen måste kliva ur schack. Jag tror att svarts bästa svar är att flytta tillbaka damen till d8, vilket parerar båda hoten. Men då har vit en bonde mer och bättre utveckling, så 4. Sd5 kan inte vara helt fel.

I partiet hittade svart inte bästa försvar utan flyttade damen till e6, vilket förvandlar Sxc7+ till en trippelgaffel (eller säger man hushållsgaffel?) med samtidiga hot mot kung, dam och torn. Resultatet blir att damen ryker, och efter ytterligare några drag fick jag nöjet att sätta motspelaren schackmatt:

Kul att vinna. Nu pågår flera nya partier. vi får se hur DET går.

About the author

Suddoman
By Suddoman

Schackblogg