Sex raka vinster, rating 854

S

Den första vinsten efter omstarten för ungefär en vecka sen följdes upp av fem ytterligare vunna partier. En riktigt skön start måste jag säga, även om vi ju börjar på lägsta nivån. Under vägen har min rating gått upp från 400 till 854. Mina kommande partier lär bli svårare, med högra rankade motspelare, och vi får se om smekmånaden är över. Jag hoppas jag ska klara mig upp till 1100–1200 i alla fall innan det blir helt jämna partier, men det är en ren gissning.

Vi kan väl titta på några situationer från de här partierna.

Grundläggande taktik: angrip försvararen

En av de mest grundläggande taktiska metoderna handlar om att göra en garderad pjäs slagbar genom att avlägsna garderingen. Ser att jag har glömt att beskriva det på sidan om taktik i schack, men det ska förstås stå högst upp i listan där, arbete pågår.

I den här positionen hittade jag just en sån taktisk möjlighet. Se om du hittar den? (Jag spelar svart, och det är svarts drag.)

Hareza_raul – Suddoman

Lösning: Slå löparen på d2. Det är schack och vits dam måste slå löparen. Då försvinner garderingen av hästen på a4, och svarts dam kan ta den ostraffat.

Schackmatt: Boden’s Mate

I det här partiet fick jag nöjet att vinna på schackmatt. Det är visst inte så vanligt i såna här “korrespondenspartier”, där motspelaren oftast hinner se matten komma och ger upp innan saken är ett faktum.

Hittar du det avslutande draget här? Svart drar och sätter schackmatt:

Atomisk0 – Suddoman

Rätt svar är Lh2#. Det är väl en variant på Boden’s Mate skulle jag vilja säga?

Satte bort damen – nästan

I det sista partiet i den här sviten av vinster var jag nära att gå på en blåsning i den här ställningen, där motspelaren just har flyttat Dh3:

Suddoman – Barteq517

Jag förstod att han tänkte följa upp med Le5 och hota med schackmatt på h2, men tog det inte så allvarligt eftersom jag lätt kunde ställa en bonde emellan på f4. Jag misslyckades med att förutse att min löpare på e3 visserligen skulle vara garderad av damen när f-bonden klev fram ett steg, men den skulle dessvärre bli fängslad framför damen. Jag skulle alltså inte kunna flytta löparen, och bonden på f4 skulle inte vara så väl garderad som jag hade trott. Jag skulle få välja mellan schackmatt och damförlust. Ser du det?

När löpardraget kom upptäckte jag som tur var faran innan det var för sent. Jag lyckades hitta en annan utväg ur matthotet, med Tfd1, så att kungen skulle kunna smita undan. Som värst såg ställningen ut så här:

Sen flyttade jag Df1 och kunde desarmera situationen. Jag hade kanske inte ens behövt blanda in damen, men jag vågade inte chansa. När han bytte av damerna stod både löparen på h2, tornet på a8 och bonden på d5 i slag, och resten gick enkelt. Öppningen som vi spelade kallas visst “Sicilian Defense: Hyperaccelerated Dragon Variation”. Låter bra!

PS Nu får jag veta att Barteq517 kunde ha fått remi i situationen ovan genom en evig schack med löparen: Lg3+, Lh2+, Lg3+ osv. Det var tur för mig att han inte såg det.

About the author

Suddoman
By Suddoman

Schackblogg